Kříženeckého náměstí se promění

Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) v rámci připomínek k projektu rekonstrukce ulice Lumiérů požádal o samostatnou architektonickou studii pro Kříženeckého náměstí. Tu vypracoval společně s novou vrátnicí Studia Barrandov Ing.arch. Zdeněk Hölzel z AHK architekti, s.r.o. Investorem a objednatelem bylo Barrandov Studio, a.s. a na projektu zeleně se podílel i Mgr. Petr Karlík z České zemědělské univerzity. Projednání studie na radnici Prahy 5 i na Magistrátu HMP byl spolu s projednáním projektu rekonstrukce Lumiérů nápomocen Ing. Milan Kryl nejen jako předseda Spolku na ochranu Barrandova, ale i jako předseda Výboru územního rozvoje a člen Výboru pro dopravu zastupitelstva MČ Praha 5 a člen Výboru pro územní rozvoj a územní plán zastupitelstva hl.m. Prahy. Protože všichni jmenovaní bydlí jen kousek od náměstí a dobře spolupracovali, mohlo by se zdát, že studii prosadit bylo snadné. Nebylo.

Orgány státní správy měly protichůdné požadavky

Očekávali jsme, že nejtěžší bude vyhovět požadavkům z pohledu dopravy. Proto zpracovatel navrhl řešení, které by nesvádělo řidiče si křižovatku plést s kruhovým objezdem, jak se dnes často děje. Spojnice Slavínského – Filmařská byla navržena asfaltová a zbytek náměstí dlážděný s přesně řezanou dlažbou pro snížení hlučnosti. Dlažbu prosazoval i IPR. Památkáři z NPÚ však trvali na asfaltu a také na kruhovém tvaru ostrova uprostřed. IPR chtěl pruh asfaltu a dlažbu ve stejné výškové úrovni, aby řidiči zpomalili pod dojmem průjezdu pěší zónou. NPÚ chtěl větší asfaltové plochy a chodníky výškově oddělené. Výsledkem bylo několik variant a schválení té, která je stanovisku NPÚ nejblíže.

Dopravní podnik prosadil zrušení dvojí zastávky autobusu. Zrušením plotu studia a vytvořením veřejného prostranství s chodníkem za dnešní druhou autobusovou zastávkou autor studie našel nejkratší spojnici mezi první zastávkou a vstupem do areálu. Chodci se tak cestou od autobusu již nebudou toulat napříč asfaltovou plochou. Nebudou procházet dnešní vrátnicí, ale po novém přechodu ve Filmařské ulici projdou nejkratším směrem podél plotu Rezidence Filmařská. Nový přechod bude i u konečné zastávky autobusu při ústí ulice Slavínského do náměstí. Přestup mezi oběma zastávkami by tedy měl být bezpečný.

Vlevo pergola s prořezaným nápisem BARRANDOV STUDIO
Studio Barrandov vyjde vstříc místním obyvatelům i cizím řidičům

Někteří členové Výboru pro dopravu ZMČ P5 chtěli studii zamítnout, protože nevyužívá plochu náměstí dostatečně pro parkování. Po odložení hlasování se nám podařilo vyjednat vstřícný postoj Studia Barrandov k požadavkům místních obyvatel na vymístění aut návštěvníků studia z Památkové zóny Barrandov. Náměstí již nebude v takové míře parkovištěm. Studio přemění dosavadní zásobovací vrátnici u křižovatky Slavínského/ Geologická na hlavní vjezd do areálu a v něm vytvoří nová parkoviště včetně parkovacího domu. Poplatky za parkování v areálu pak budou nižší než při parkování na ulici. Ideálně by do areálu měla auta jezdit z ulice K Barrandovu kolem Lidlu. Návštěvníci areálu by tak neměli projíždět Městskou památkovou zónou Barrandov a Kříženeckého náměstí s přilehlými ulicemi by se mělo dopravně zklidnit.

Vjezd novou vrátnicí bude povolen pouze majitelům předplacených karet
Vyšší kvalita veřejného prostranství, méně asfaltu a více stromů

Mezi plotem Rezidence Filmařská a dnešní druhou zastávkou autobusu vznikne za betonovou stěnou prořezanou obřími písmeny nápisu BARRANDOV STUDIO pergolou krytý odpočinkový veřejný prostor s lavičkami, stolky a s výstavními panely odkazujícími na film a barrandovskou historii. Prostor bude přímo navazovat na vrátnici pro držitele předplacených parkovacích karet. Stálá přítomnost vrátného by měla zajistit, že se prostor nepromění ve shromaždiště bezdomovců. Zelený kruhový ostrov uprostřed náměstí zvětší svoji plochu asi čtyřnásobně a zvýší se i počet stromů osázených do kruhu. Typy stromů pro náměstí i stromořadí v ulici Lumiérů vzešly z diskuzí mezi architektem, botanikem a památkáři. V travnaté ploše uprostřed náměstí by mělo být osazeno umělecké dílo. Nejlépe s vodním prvkem.

Pergola s lavičkami, stolky a výstavními panely
Realizace naváže na rekonstrukci ulic Lumiérů a Skalní

Studie byla po několika úpravách úspěšně projednána a oba investoři (Studio Barrandov – vrátnice a pergola a TSK HMP – komunikace a náměstí) mohou zadat prováděcí projekt. Město má snahu realizaci časově propojit s rekonstrukcí ulic Lumiérů a Skalní. Po věcné stránce oba projekty byly koordinovány. Jsou použity stejné povrchy i typy zeleně navazující na plánovaná dvě stromořadí v ulici Lumiérů.

Model Kříženeckého náměstí s kruhovým parkem ve středu a veřejným prostorem s pergolou na místě původní zastávky (vlevo)

Budeme vývoj dále sledovat a investory podporovat všude tam, kde jsme získali vliv. Věříme, že se práce nezastaví, jak tomu bylo u projektu rekonstrukce Lumiérů (o důvodech jsme psali) a Památková zóna Barrandov už brzy bude výstavní částí, na kterou budeme hrdí.

Všechna zobrazení v tomto článku jsou převzata ze studie Ing.arch. Zdeňka Hölzela z AHK architekti, s.r.o. veřejnosti představené při jednání Výboru územního rozvoje a Výboru pro dopravu ZMČ Praha 5.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..