Lidl se k nám otočí zády

Nová prodejna Lidl, která se staví na rohu ulice Slavínského a K Barrandovu bude nepochybně hezčí než ta původní. Moderní dvoupodlažní objekt s plochou střechou a jednou celoskleněnou stěnou je již dnes možné spatřit v několika dalších městech i na internetu. Řetězec vytvořil vcelku povedený typový projekt, který osazuje na nová místa nebo jím nahrazuje staré prodejny, jako v případě Barrandova. Zdálo by se, že osazením pěkné budovy na rovinatý terén se toho moc zkazit nedá. Barrandov bude asi výjimkou.

Řízení o umístění stavby (tzv. územní řízení) probíhalo ještě před obnovením činnosti Spolku na ochranu Barrandova a ani o stavebním řízení jsme se nedozvěděli. Protože jsme nedostali možnost se s projektem seznámit, zahájení stavby nás překvapilo. Dodatečně se nám podařilo sejít s manažery společnosti, kteří nás vcelku vstřícně s projektem seznámili. A stejně otevřeně s námi diskutovali zejména otázku dopravní zátěže při zásobování a příjezdu či odjezdu zákazníků.

Právě z dopravního řešení máme obavu. Ještě za provozu staré prodejny se v ulici Slavínského ráno a odpoledne tvořily kolony vozidel před semaforem na křižovatce s ulicí K Barrandovu. Příčinou toho byla světelná signalizace bez zelené šipky pro odbočení vlevo. Do celé oblasti starého Barrandova, areálu filmových ateliérů, nového sídliště v oblasti Geologická/Devonská a obchodního centra Lidlu je možné vjet ze čtyř různých směrů, avšak výjezd z oblasti směrem na městský okruh je pouze jeden a to odbočením vlevo v místě, kde mu brání proud aut vyjíždějící ze sídliště a proud chodců s předností. Světelné řízení křižovatky nedává žádný časový úsek, kdy by bylo možné odbočit vlevo a současně odbočení nebránili chodci s předností a protijedoucí auta.

Po otevření prodejny se situace výrazně zhorší. Nový Lidl s dvojnásobně rozšířenou plochou bude nejen cenově atraktivním, ale především největším potravinářským obchodním centrem v oblasti Barrandova, Hlubočep, Holyně, Slivence, Klukovic, Chuchle a Zlíchova. Navíc s velmi dobrou dopravní dostupností. Ovšem s dostupností pouze směrem do prodejny. Ven z prodejny už povede jen jedna cesta a ta bude ucpaná. Lze očekávat, že nejvíce zesílí právě proud aut ze sídliště Barrandov Lamačovou ulicí do Slavínského a proud chodců po rovnoběžném přechodu. A právě tyto dva proudy, s předností před vozy odbočujícími vlevo, dokáží ulici Slavínského zablokovat. Kritická situace se bude dále zhoršovat po kolaudaci velkého bytového developmentu v Devonské ulici a další výstavbě povolené v oblasti starého Barrandova a sídliště Geologická/Devonská. Budoucí obyvatelé dokončovaného projektu Sky Barrandov se také budou divit, až budou chtít jet směrem na Slivenec nebo na městský okruh a zjistí, že nemají jinou možnost, než jet na opačnou stranu na Barrandovský most. Světelná křižovatka Geologická / K Barrandovu vás nasměruje na Brno i když chcete na Plzeň.

Zásluhou projektů Panorama Devonská, Byty Devonská, Sky Barrandov, Barrandov Hills, Barrandovská vyhlídka a Barrandovská zahrada se počet obyvatel v oblasti za posledních 5 let zněkolikanásobil a další byty se staví. Podobně narůstal i počet objektů v areálu filmových studií a počet autem dojíždějících zaměstnanců. Každá stavba byla posuzována a schvalována samostatně a na odboru dopravy nikdo neřešil, že s počtem nových bytů, nových kanceláří a zaměstnanců a nových zákazníků obchodního centra a také s rychle rostoucí automobilizací se z oblasti postupně stává past, do které lze vjet čtyřmi cestami z různých směrů, ale vyjet ven jediným úzkým hrdlem bude velký problém.

Manažeři společnosti Lidl k nám byli vstřícní nad rámec svých povinností, přesto pro nás jednání vyznělo neúspěšně. Projekt byl řádně povolen a s dalšími investicemi na úpravu výjezdů se nepočítá. Pro případ kritických dní a náporu zákazníků po otevření prodejny prý mohou požádat o součinnost dopravní policii, ale změnu řešení financovat nebudou.

Nakonec to dopadlo, jakoby se k nám a vlastně i k zákazníkům otočili zády. Úplně stejně hloupě jako se zády k zákazníkům otočí nová prodejna. Ta sice bude mít jednu hezkou skleněnou stěnu přes obě podlaží, ale ta bude spolu se vstupem orientována směrem do svahu pod čerpací stanicí MOL. Od křižovatky Slavínského/K Barrandovu bude vidět dlouhá betonová stěna bez oken. A ten nejošklivější pohled na prodejnu bude z Městské památkové zóny Barrandov, z ulice Slavínského a hlavního příjezdu na pozemek. Tímto směrem, který má největší prostorový odstup a největší viditelnost, projektant umístil zásobovací dvůr. Jakoby tím chtěl říci: “Na zákaznících nám nezáleží. Hlavně, že náklady na stavbu příjezdu pro zásobovací kamióny budou nejnižší.“ Možná tím vyjádřil priority velkého nadnárodního řetězce. My tady ovšem máme stavební úřad a městské architekty, kteří mají dost prostředků k tomu, aby investory donutili respektovat své okolí, zejména když v tomto případě jde o objekt na hranici vyhlášené městské památkové zóny.

Nezbývá nám než doufat, že úředníci odboru dopravy se přestanou chovat stejně nezúčastněně a začnou řešit narůstající shora popsaný problém. No vlastně nám ještě jedna možnost zbývá. Vytvořit tlak na radnici, aby úředníky, kteří nehájí zájmy občanů městské části, vůbec nezaměstnávala.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.